APR ve APY nedir? Nasıl Hesaplanır? APY vs APR Rehberi

APR VE APY NEDİR? NE FARKI VAR?

Kripto para borsalarını incelerken muhakkak APR ve APY kelimelerine denk gelmişsinizdir.  Yeni başlayanlar için özellikle karmaşık olabiliyor yeni terimleri öğrenmek. Sıklıkla karıştırılan bu iki kavramı size kısaca anlatmak istiyorum

APR, yıllık yüzde oranıdır ve APY, yıllık getiri yüzdesidir. Bu iki konuyu açıklayalım. İster banka, ister kripto para borsası, ister kredi kartın kullanıcısı olun apy ve apr kavramlarını bilerek veya bilmeyerek kullanmaktasınız. İlk olarak
Apy-Apr Örneği
Anlaşılması için Dolar örneğinden gidelim. Apr’de 1.000 Dolarınız var ve bankaya %5’lik bir APR ile vadeli hesaba yatırırsaız ve banka yıllık olarak faizi hesaplarsa, sizin durumunuzda 500 Dolar %5 faiz kazanırsınız.

APY’de ise Banka faizi aylık olarak hesaplarsa, ilk ay için %5 kazanırsınız ve ardından anapara artı ilk ay için kazandığınız faiz vb. Yıl sonunda APY olarak 500 lira yerine 512 lira alacaksınız. Daha yüksek bir getiri farkettiniz değil mi? Bu şekilde daha mutlu olur parasınından faiz kazanmak isteyen kişi.

Gelin tam tersi bir konuya değinelim. Borçlu olduğunuz bir durumu düşünün. Eğer müşterisi olduğunuz banka kredi çekerken %12 APR talep ederse ve aylık faizi hesaplarsa, APR’sinden oldukça yüksek olan %12,68 APY ile borçlandırılırsınız/ücretlendirilirsiniz. Bu nedenle bankalar, müşterilerin APR ile APY arasındaki farkı bilmesini istemezler. Oyunu bilenler APR’yi belirtilen faiz oranı olarak değerlendirir ve APY’yi efektif faiz oranı olarak adlandırır. Bu nedenle, banka veya kredi kartı şirketi sizi piyasadaki en düşük APR ile cezbetmeye çalışıyorsa APR ile APY arasındaki farkı hesaplamak gerekir.

Apr ve apy arasındaki farktan mutlaka haberiniz olmalıdıre. Ne olursa olsun isterkredi kartı kullanın, isterse bir de-fi protokolde stabil paranızı veya coininizi stake edin, likidite poola bırakın bankanın/de-fi protokolün faiz hesaplama politikasının farkında olmak her zaman mantıklı olacaktır. Ne kadar kazandığınızı veya ne kadar ödemeniz gerekeceğini bilmek sizin karınızadır her zaman.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.